Bot

De bot is een platvis die voornamelijk in de Noordzee en aangrenzende wateren voorkomt. Het is een belangrijke vissoort voor de visserij en staat bekend om zijn milde smaak.

Belang van de vis in Nederland en wereldwijd

De bot is een belangrijke vissoort voor Nederlandse vissers, maar ook wereldwijd wordt er veel op deze platvis gevist. De bot wordt voornamelijk gebruikt voor consumptie, maar ook voor de productie van vismeel en visolie.

Geschiedenis van de vis

De bot komt al eeuwenlang voor in Europese wateren. In Nederland werd er al in de middeleeuwen op deze platvis gevist. Vroeger was de bot minder populair dan tegenwoordig, omdat men toen meer waarde hechtte aan andere soorten vis zoals haring en kabeljauw.

Leef gebied(en) van de vis

De bot komt voornamelijk voor in de Noordzee en aangrenzende wateren zoals het Kanaal, het Skagerrak en het Kattegat. Ook in andere delen van Europa komt deze platvis voor.

Visserij en duurzaamheid

Het vissen op bot gebeurt voornamelijk met de boomkor, een vismethode die schade kan veroorzaken aan de zeebodem. Er zijn echter ook vissers die duurzamer te werk gaan door bijvoorbeeld gebruik te maken van de pulskor of door selectiever te vissen.

Hoe kan je de vis vangen

De bot wordt voornamelijk gevangen met behulp van de boomkor. Hierbij sleept een net over de bodem en worden vissen opgeschrikt en gevangen. Ook zijn er andere methodes zoals het gebruik van fuiken en het vissen met de hengel.

Voedingswaarde en bereiden

Bot bevat veel eiwitten en is daardoor een gezonde keuze. De platvis heeft een milde smaak en kan op verschillende manieren bereid worden, bijvoorbeeld gebakken, gestoomd of gegrild.

Samenvatting van belangrijkste punten van de vis

  • De bot is een platvis die voornamelijk in Europese wateren voorkomt.
  • Het is een belangrijke vissoort voor Nederlandse vissers en wordt wereldwijd gebruikt voor consumptie, vismeel en visolie.
  • Vroeger was de bot minder populair dan tegenwoordig.

FAQ

  1. Hoe herken ik een bot?
  2. Een bot heeft een plat, ovaalvormig lichaam met een witte buik en een bruine of grijze rug. De ogen en mond van de bot bevinden zich aan de bovenkant van het lichaam.
  3. Is bot duurzaam gevangen?
  4. Dit hangt af van de vismethode die gebruikt wordt. Niet alle vissers gaan duurzaam te werk, maar er zijn ook vissers die bijvoorbeeld gebruik maken van de pulskor of selectiever vissen.
  5. Hoe kan ik bot het beste bereiden?
  6. Bot heeft een milde smaak en kan op verschillende manieren bereid worden, bijvoorbeeld gebakken, gestoomd of gegrild. Ook is het lekker om deze platvis te verwerken in een stoofpotje.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.