Langoustine
De langoustine is een kleine kreeftachtige die wereldwijd bekend staat om zijn zoete en delicate vlees. In Nederland wordt hij soms ook wel 'Noorse kreeft' genoemd.
Deze vissoort is vooral populair in de Franse keuken, waar hij vaak gebruikt wordt in gerechten als bisque en bouillabaisse. Ook in Spanje en Portugal is de langoustine een geliefde delicatesse.
"De langoustine is een ware traktatie voor fijnproevers."
In Nederland wordt de langoustine steeds populairder. Veel restaurants serveren hem als voorgerecht of hoofdgerecht. Ook thuis wordt hij steeds vaker op tafel gezet.
Belang van de vis in Nederland en wereldwijd
De langoustine is een belangrijke vissoort voor de visserijsector. Hij wordt wereldwijd gevangen en verhandeld, wat zorgt voor werkgelegenheid en economische groei.
In Nederland wordt de langoustine vooral gevangen in de Noordzee. Het grootste deel van deze vangst wordt geƫxporteerd naar andere Europese landen.
Geschiedenis van de vis
De langoustine bestaat al miljoenen jaren. In het verleden werd hij vooral gebruikt als aas voor andere vissen, maar tegenwoordig is hij een populaire delicatesse.
In Europa werd de langoustine in de Middeleeuwen beschouwd als voedsel voor arme mensen. Pas later ontdekten chefs dat zijn zoete en delicate smaak perfect was voor verfijnde gerechten.
Leefgebied(en) van de vis
De langoustine leeft voornamelijk op rotsachtige bodems op dieptes tussen 20 en 800 meter. Hij komt voor in alle oceanen ter wereld, maar wordt het meest gevonden in het noordoosten van Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.
Visserij en duurzaamheid
Omdat er veel vraag is naar langoustines, is het belangrijk om te zorgen dat deze vissoort duurzaam gevangen wordt. Gelukkig zijn er steeds meer vissers die kiezen voor duurzame technieken, zoals het gebruik van speciale netten die bijvangst verminderen.
Hoe kan je de vis vangen
De langoustine wordt voornamelijk gevangen met behulp van speciale fuiken. Deze worden neergelegd op de bodem van de zee en blijven daar een aantal dagen liggen. De langoustines komen af op het aas dat in de fuik ligt en raken vervolgens gevangen.
Recept tip
Een heerlijk recept voor langoustine is 'gegrilde langoustines met knoflookboter'. Dit gerecht is makkelijk te maken en smaakt verrukkelijk.
- Pel de rauwe langoustines en verwijder het darmkanaal.
- Meng 100 gram boter met 3 teentjes fijngehakte knoflook, peper en zout naar smaak.
- Bestrijk de langoustines met het botermengsel en grill ze ongeveer 4 minuten per kant tot ze mooi roze zijn.
- Serveren met een frisse salade of stokbrood.
Samenvatting van belangrijkste punten van de vis
- De langoustine is een kleine kreeftachtige die wereldwijd bekend staat om zijn zoete en delicate vlees.
- Hij wordt voornamelijk gevangen in de Noordzee, maar komt voor in alle oceanen ter wereld.
- De langoustine is een belangrijke vissoort voor de visserijsector en wordt wereldwijd verhandeld.
- Het is belangrijk om te zorgen dat deze vissoort duurzaam gevangen wordt.
FAQ
1. Hoe kan je zien of een langoustine vers is?
Een verse langoustine heeft helder vlees en een stevige, glanzende schaal. Let ook op de ogen - deze moeten helder en bol zijn.
2. Hoe lang kan je langoustines bewaren?
Verse langoustines kan je het beste dezelfde dag nog bereiden. Wil je ze toch langer bewaren, dan kan je ze maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
3. Kan je ook diepvrieslangoustines gebruiken?
Jazeker! Als je geen verse langoustines kunt krijgen, kan je ook diepvrieslangoustines gebruiken. Laat deze wel eerst ontdooien voordat je ze gaat bereiden.
Tags
Laatste berichten
- Welke soorten aas zijn het meest effectief voor verschillende vissoorten?
- Hoe kun je thuis je eigen aquarium bouwen en onderhouden?
- Wat zijn de meest voorkomende ziektes bij vissen en hoe kun je ze behandelen?
- Populaire visbestemmingen in Nederland: waar moet je heen voor de beste vangsten?
- Hoe kun je snel en gemakkelijk een hengel repareren tijdens het vissen?