Scharretong - Belangrijke informatie over deze vis

De scharretong is een platvis die voorkomt in de Noordzee en het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Het is een smakelijke vis die veel gegeten wordt in Nederland en andere landen rondom de Noordzee. De vis heeft een plat lichaam en kan tot wel 50 centimeter lang worden. De kleur van de bovenkant van de scharretong is bruin tot grijs met soms vlekken, terwijl de onderkant wit is.

Belang van de vis in Nederland en wereldwijd

De scharretong is een belangrijke commerciële vissoort in Nederland en Europa. Naast Nederland wordt deze soort ook veel gevist in landen als Duitsland, Frankrijk, België en Denemarken. Buiten Europa komt deze soort voor langs de kustgebieden van Marokko tot aan Noorwegen. Sinds 2017 heeft deze soort het MSC-keurmerk gekregen voor duurzame visserij.

Geschiedenis van de vis

De scharretong heeft al eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de Europese keuken. Vanwege zijn smaakvolle vlees werd hij al snel populair bij zowel arme als rijke mensen. Inmiddels wordt deze vissoort nog steeds veel gevangen en gegeten in Nederland en omringende landen.

Leef gebied(en) van de vis

De scharretong komt voor op zand- en modderbodems in ondiepe wateren tot een diepte van 70 meter. Deze soort leeft voornamelijk langs de kust van de Noordzee, het Skagerrak en de westelijke Oostzee.

Visserij en duurzaamheid

De scharretong wordt voornamelijk gevangen met bodemtrawlers. Vanwege overbevissing zijn er in het verleden echter problemen ontstaan met betrekking tot de duurzaamheid van deze vissoort. Gelukkig is er tegenwoordig meer aandacht voor duurzame visserij en zijn er maatregelen genomen om overbevissing te voorkomen. Zo is er bijvoorbeeld een quotum ingesteld voor de vangst van scharretong.

Hoe kan je de vis vangen?

Zoals eerder vermeld wordt de scharretong voornamelijk gevangen met bodemtrawlers. Daarnaast kun je ook zelf op zoek gaan naar deze vissoort door te vissen vanaf een boot of vanaf de kant. Gebruik hiervoor wel geschikt materiaal zoals een hengel of werphengel.

Recept inspiratie

"Eén van mijn favoriete recepten met scharretong is gegrilde scharretong met citroen en knoflook. Marineer de vis in olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden naar keuze. Verhit vervolgens een grillpan en grill de vis aan beide kanten tot hij gaar is. Serveer met bijvoorbeeld gebakken aardappels en groene groenten."

Samenvatting van belangrijkste punten van de vis

  • De scharretong is een platvis die voorkomt in de Noordzee en het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan.
  • Het is een belangrijke commerciële vissoort in Nederland en Europa.
  • Deze soort heeft het MSC-keurmerk gekregen voor duurzame visserij.

FAQ

  1. Hoe smaakt scharretong?
    De scharretong heeft een zachte, lichtzoete smaak met een stevige structuur.
  2. Hoe kun je zien of een scharretong vers is?
    Een verse scharretong heeft heldere ogen, felrode kieuwen en stevig vlees dat niet makkelijk uit elkaar valt.
  3. Kun je ook filets maken van scharretong?
    Jazeker! Scharretong leent zich uitstekend voor het maken van filets.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.