Tong

De tong is een platvis die wereldwijd voorkomt en ook in Nederland een belangrijke vissoort is. De vis dankt zijn naam aan zijn opvallend lange en spitse bek, die lijkt op een menselijke tong. De tong heeft een bruine kleur met lichte vlekken en kan tot wel 70 cm lang worden.

Belang van de vis in Nederland en wereldwijd

De tong is een populaire consumptievis in Nederland, vooral in restaurants. Wereldwijd wordt deze vis ook veel gegeten. De vangst van deze vis is dan ook erg belangrijk voor de economie.

Geschiedenis van de vis

In Nederland werd er al in de middeleeuwen gevist op tong, maar toen was het nog niet zo'n belangrijke commerciële soort als nu. In de 19e eeuw ontwikkelde zich echter een speciale vissersvloot voor het vangen van deze platvis.

Leef gebied(en) van de vis

De tong komt voor in zowel zout als brak water, voornamelijk op zand- of modderbodems. In Nederland wordt er voornamelijk op gevist in de Noordzee, maar ook langs de kustlijnen van andere Europese landen.

Visserij en duurzaamheid

De tong wordt veel gevangen door Nederlandse vissers, maar er zijn inmiddels ook zorgen over de toekomst van deze vissoort. Er wordt dan ook gestreefd naar duurzame visserij om overbevissing te voorkomen.

Hoe kan je de vis vangen

Om tong te vangen worden verschillende methodes gebruikt, zoals boomkorvisserij en flyshooten. Bij beide methodes wordt er met netten gevist.

Voedingswaarde van de vis

  • Eiwitten: 18 gram per 100 gram
  • Vet: 1,6 gram per 100 gram
  • Calorieën: 84 kcal per 100 gram
"De tong is een belangrijke vissoort in Nederland en wordt vooral in restaurants veel gegeten."

FAQs:

  1. Hoe herken ik een tong?
    Een tong heeft een plat lichaam en een opvallend lange en spitse bek die lijkt op een menselijke tong. De rug is bruin met lichte vlekken.
  2. Hoe kan ik tong het beste bereiden?
    Tong is een veelzijdige vis die op verschillende manieren bereid kan worden. Zo kun je hem bakken, grillen of stoven.
  3. Hoe zorg ik dat mijn tong duurzaam gevangen is?
    Kijk bij aankoop of het MSC-keurmerk op de verpakking staat. Dit keurmerk geeft aan dat de vis duurzaam gevangen is.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.