Tongschar - Een heerlijke vis voor Nederlandse keukens

De tongschar is een platvis die veel voorkomt in de Noordzee en het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Het is een smaakvolle vis met stevig vlees en wordt veel gegeten in Nederlandse keukens.

Belang van de vis in Nederland en wereldwijd

De tongschar is een belangrijke commerciƫle vissoort voor veel Europese landen, waaronder Nederland. De vis wordt veelal gevangen door trawlers en kottervissers. Wereldwijd wordt er ongeveer 60.000 ton per jaar van deze vis gevangen.

Geschiedenis van de vis

De tongschar komt al eeuwenlang voor in Europese wateren. De vis werd vroeger veel gevangen door zeilende vissersschepen, maar sinds de uitvinding van de motor is de visserij op tongschar flink toegenomen. Tegenwoordig wordt de vis voornamelijk gevangen met trawlers en kottervissers.

Leef gebied(en) van de vis

De tongschar leeft in zanderige of modderige bodems op dieptes tot 200 meter. Het is een kustgebonden soort die veel voorkomt in de Noordzee en het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Visserij en duurzaamheid

De tongschar wordt veelal gevangen met trawlers en kottervissers. Deze manier van vissen kan schadelijk zijn voor het bodemleven en er bestaat dan ook discussie over hoe duurzaam deze manier van visvangst is. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om te komen tot duurzame visserijmethodes.

Hoe kan je de vis vangen?

Voor wie zelf wil gaan vissen op tongschar: je kunt deze platvis het beste vangen met een kleinere haak (haakmaat 4-6) en aas zoals zagers of pieren. De beste tijd om te vissen is bij opkomend water.

Nog een onderwerp over tongschar

Een leuk weetje over tongschar: deze vis kan van kleur veranderen om zich aan te passen aan zijn omgeving. Zo kan de vis bijvoorbeeld groen worden als hij tussen zeewier zwemt.

Samenvatting van belangrijkste punten

  • De tongschar is een platvis die veel voorkomt in de Noordzee en het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan.
  • De vis is een belangrijke commerciĆ«le soort voor Nederlandse vissers.
  • Er bestaat discussie over hoe duurzaam de visserij op tongschar is, maar er zijn initiatieven voor duurzame visvangstmethodes.

FAQ

Wat is het verschil tussen tong en tongschar?

Tong en tongschar lijken qua uiterlijk veel op elkaar, maar zijn toch twee verschillende soorten. Tong heeft een ovale vorm met een bolle kop, terwijl tongschar meer langwerpig is met een spitse kop.

Hoe maak ik tongschar klaar?

Tongschar kan op veel verschillende manieren bereid worden. Het meest gebruikelijk is om de vis te bakken in boter of olie, met wat citroensap en kruiden naar smaak. Maar je kunt er ook heerlijke stoofpotjes of ovenschotels mee maken!

Hoe herken ik duurzame tongschar?

Als je duurzame tongschar wilt kopen, kun je het beste letten op keurmerken zoals MSC (Marine Stewardship Council) of ASC (Aquaculture Stewardship Council). Hiermee weet je dat de vis op een duurzame manier gevangen is.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.