Zeepaling

De zeepaling, ook wel bekend als Conger conger, is een zoutwatervis die behoort tot de familie van de palingen. Ze kunnen wel tot 3 meter lang worden en meer dan 60 kilo wegen! Ze hebben een donkerbruine kleur met een witte buik.

Belang van de vis in Nederland en wereldwijd

De zeepaling wordt wereldwijd gevangen voor consumptie en is populair in veel verschillende keukens. In Nederland wordt er vooral op kleine schaal op gevist.

Geschiedenis van de vis

De zeepaling komt voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Al sinds de oudheid wordt er op deze vis gevist. Zo was het bijvoorbeeld al geliefd bij de Romeinen.

Leef gebied(en) van de vis

Zeepalingen leven vooral in rotsachtige gebieden langs de kust en op de zeebodem. Ze prefereren water met een temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius.

Visserij en duurzaamheid

De visserij op zeepaling is kleinschalig, maar er is wel een risico op overbevissing. Het is daarom belangrijk dat er duurzaam wordt gevist om ervoor te zorgen dat deze vissoort niet uitsterft.

Hoe kan je de vis vangen

Zeepaling kan worden gevangen met verschillende soorten aas, zoals inktvis, krab of sardientjes. Ook worden er speciale hengels gebruikt om deze grote vissen te kunnen vangen.

Nog een onderwerp: bereidingswijze

Zeepaling heeft stevig vlees en is geschikt om te grillen of bakken. Het wordt vaak gemarineerd in kruiden en olie voor extra smaak.

Samenvatting van belangrijkste punten van de vis

  • Zeepaling behoort tot de palingfamilie
  • Kan wel tot 3 meter lang worden en meer dan 60 kilo wegen!
  • Komt voor in Atlantische Oceaan en Middellandse Zee
  • Vissen op zeepaling gebeurt vooral kleinschalig
  • Zeepaling kan worden gevangen met verschillende soorten aas
  • Geschikt om te grillen of bakken
"Zeepaling is een heerlijk stukje vis dat geschikt is om te grillen of bakken. Let wel op dat de vis duurzaam is gevangen."

FAQ

  1. Hoe smaakt zeepaling?
    Zeepaling heeft een stevige en volle smaak.
  2. Is de vis duurzaam gevangen?
    Als er duurzaam wordt gevist, is zeepaling een duurzame vissoort. Let daarom op keurmerken zoals MSC en ASC.
  3. Kan ik zeepaling ook rauw eten?
    Nee, zeepaling moet altijd goed worden verhit voordat het wordt gegeten vanwege het risico op parasieten.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.